Alla dessa förkortningar, vad betyder de? Del 4

Alla_Dessa_Förkortningar_del4_SQL_Systems

Vi har nu tagit oss hela vägen fram till del 4 djupdykningen bland förkortningar! Idag är det jag, Julia, som fått äran att blogga. Jag kommer att vara på marknadsavdelningen tillsammans med Mirjam de kommande 10 veckorna så detta lär inte vara mitt sista inlägg här! Just nu tror jag dock att ni har mer koll på de olika förkortningarna än vad jag har men det ska bli spännande att lära mig mer tillsammans med er!
I del 3 skrev vi om PIM och PCM, läs inlägget här!

Förkortning nr 1: DG

Data Governance

Vare sig det handlar om vardagen eller jobbet så är det ingen nyhet att planering är A och O. Men att man även ska behöva planera hur man använder sin data kanske är en större nyhet för en del av oss. 

Men det är faktiskt just det som Data Governance handlar om, att: Säkerställa att all data i organisationen är korrekt, användbar, laglig och säker. 

Tänk dig såhär, i din organisation har ni massa data, denna data kan användas för att förbättra er affär. Men frågan är litar ni på den? Data governance handlar om att kunna försäkra sig om att man kan lita på tillgängliga datan för att i sin tur våga fatta beslut. 

Tack vare data governance kan man:

  • Vara säker på att data följer lagar/regler/policys – tex GDPR och hela cookie-lagen
  • Vara säker på att ingen obehörig har tillgång till datan
  • Lita på att den data som finns är korrekt
  • En förutsättning för att kunna arbeta datadrivet

De ovannämnda punkterna borde vara högprioriterade hos alla organisationer idag, då man även kan se att data governance gör arbetet mycket effektivare. Det finns dessutom ett samband mellan hur bra man lyckas med data governance och hur väl man lyckas som företag. 

Hur ser det ut på ert företag i dagsläget, har ni någon koll på kvaliteten på er data? Annars är det hög tid att ta tag i det nu eftersom det har visat sig att när ett företag börjar definiera sin data governance bygger man faktiskt en kärnkompetens!

Förkortning nr 2: DT

Digital Twin

Den digitala tvillingen låter oss förstå nutiden och förutsäga framtiden” –  låter nästan lite spirituellt i mina öron men så är det inte riktigt i detta fallet!

En digital tvilling är ett viktigt verktyg för att hjälpa ingenjörer och operatörer att få förståelse i hur produkter utför jobb men även få en förståelse i hur de kommer att fungera i framtiden.

Den digitala tvillingen är något som finns i verkligheten och som har en kopia av detta i “datormiljö”. Den digitala tvillingen kan vara allt från; ett fordon/maskin till ett hus/tunnel eller en hel stad. Med hjälp av sensorer kan det verkliga objektet rapportera till sin digitala tvilling. På detta viset kan man genom den digitala tvillingen testa hur det verkliga objektet kommer att reagera på olika saker och man ser direkt vilken effekt en förändring skulle göra. Man får även kunskap i hur man bör optimera det verkliga objektet. Detta i sig är väldigt kostnadseffektivt och även väldigt bra för miljön. 

Digitala tvillingar hjälper oss att:

  • Felsöka utrustning som är geografiskt långt borta
  • Hantera komplexitet och koppling inom system-of-systems
  • Bygga en digital tråd och koppla ihop olika system
  • Visualisera produkter som används av riktiga användare i realtid

Med hjälp av mätvärden, information och parametrar tillsammans med tätt tidsintervall mellan mätningarna desto större precision kommer man att få och detta kommer att göra tvillingen ännu mer komplett. 

För att försöka sätta oss in i ett verkligt scenario: den huvudsakliga uppgiften för en ingenjör är att designa och testa produkter då är det också viktigt att ha hela produktens livscykel i åtanke. Om det så gäller bilar eller hushållsartiklar har de ett ansvar att se till att produkten de designar är lämpad för ändamålet, klarar av slitage och samtidigt är väl anpassad till den miljön som den kommer att användas i. Om uppdraget skulle vara att testa ett nytt bromssystem för personbilar, skulle man kunna göra en datorsimulering (den digitala tvillingen) för att få förståelse i hur systemet skulle fungera i verkliga scenarier.  Det säger sig självt att det är en fördel att det inte bara går snabbare men det blir även mycket billigare än att behöva bygga bilar för att testa detta. Den digitala tvillingen effektiviserar verkligen jobbet. 

Och inte nog med detta, den digitala tvillingen meddelar även när det är dags för underhåll! 

På SQL Systems är vi med och bygger grunden för den digitala tvillingen och hur vi gör det och vad det innebär utifrån vårt perspektiv, återkommer vi till längre fram. 

Arbetar du med Data governance eller Digital twin? Eller är du nyfiken på mer? Maila oss på nyfiken@sqlsystems.se. Följ oss på LinkedIn och Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV