Rita Iteka, SQL Systems Dancing Queen

Rita_Iteka_SQL_Systems

If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.
– Maya Angelou

Hur är du som person och hur uppfattas du av andra?

Beroende på vem man frågar skulle ni få olika beskrivningar av mig, men gemensamt tror jag de flesta skulle säga att jag är en person som har lätt för skratt och som är öppen för det mesta. Förutom det kan jag vara ganska utåtriktad om jag är med människor som jag har blivit tillräckligt bekväm med, men de flesta får bara se den lugna sidan av mig.

Min familj och jag har flyttat mycket under min uppväxt vilket har gjort mig anpassningsbar för nya ställen och väckt en nyfikenhet för att lära mig nya saker. Som en av de äldsta bland mina 3 syskon har jag hela tiden försökt vara en förebild och delat med mig av det jag kan och kan hjälpa med.

Hur hamnade du på SQL Systems?

Jag letade efter “framtidens jobb” där jag kan känna ett större syfte genom långvarigt projekt och där jag kan påverka och utvecklas. Jag bläddrade en helg på LinkedIn jobs och såg att SQL Systems letade efter en strukturerad person som ska hjälpa företag att hänga med i den digitala utvecklingen och göra deras tekniska data mer användbart. Jag kände – det vill jag! och skickade ansökan ganska omgående. Veckan därpå fick jag den glädjande nyheten av Rusen att jag hade gått vidare i ansökningsprocessen och några intervjuer senare blev jag en del av SQL Systems.

Vad är det bästa med SQL Systems?

Kontoret är det mysigaste jag har sett! Vad jag har fått känna hittills är ett varmt välkomnande och ett härligt gäng. Dessutom gillar jag arbetssättet, att vi jobbar i team.

Vad har du för bakgrund och vad drivs du av?

Jag har alltid tyckt om matematik och kreativa ämnen. Därför inriktade jag mig mot teknik på gymnasiet och direkt efter vidareutbildade mig till maskiningenjör på LTH. Efter examen började jag jobba som beräkningskonsult (som en del av produktutvecklingsprocesser). Men av flera faktorer, bestämde jag mig 1,5 år senare för att vidareutbilda mig inom bland annat projektledning och samhällsekonomi för att förstå hur jag kunde bidra mer till samhället på ett mer övergripande och hållbart sätt. 

Jag drivs av att se andra bli glada av det jag har bidragit med och att känna att jag är en del av den tekniska utvecklingen.

Vart reser du helst?

Vid längre resor vill jag helst till varmare länder utanför Europa, och helst ska jag kunna få kontakt med lokalbefolkningen och lära känna deras kultur bättre. Det var något jag kände var viktigt för mig efter min resa till Ghana med min syster, den gästvänligheten vi fick och känslan jag kände vill jag uppleva igen. Men för det mesta är jag öppen för en weekendresa i Europa och gärna i samband med något roligt event, som Signal Light Festival i Prag.

Har du en bucketlist, i så fall vad är topp 3?

  • Tala flytande franska 

Det talas som andraspråk i Burundi där jag kommer ifrån och det var ett tag sedan jag använde det (kan tillägga att jag inte varit där sedan 15 år tillbaka). Annars är det också för att jag tycker att det är ett vackert språk och jag vill även vara beredd när jag åker till exempelvis Frankrike och tvingas prata med envisa fransmän som ogillar engelska.

  • Uppleva Asien och Sydamerika

Eftersom jag nu har varit i Europa, Afrika och Nordamerika vill jag bocka av de andra stora kontinenter. Att dessutom få uppleva ny kultur och ny mat är alltid roligt, jag kan ta en resa bara för att äta något nytt.

  • Plantera träd som kan växa med mig resten av livet

Jag är fascinerad av träd allmänt och gillar att kolla på dem. Sen känner jag mig stolt när jag lyckas hålla mina plantor vid liv och de växer sig större, så det skulle vara häftigt att lyckas med ett stort träd också. Jag har även på sistone haft en personlig resa för att förstå mina rötter ytterligare, så detta skulle vara en symbol som även mina efterkommande kan ta del av. 

Vad gör du helst en lördagskväll?

Umgås med vänner eller familj med musik i bakgrunden; prata om allt möjligt, alternativt ta fram våra tävlingsinriktade sidor och spela poker, monopol, basket 21 mm.

Om du bara fick välja en sötsak i godispåsen, vad hade du valt?

Jag är inte så mycket för godis och äter det bara om någon bjuder. Men gubbgodiset Werthers original eller något godis med kolasmak väljer jag alltid.

Vad önskar du att du hade mer tid till att göra?

Selfcare i alla former; ta ett varmt bad, måla, ta promenader, läsa mm.

Fem snabba frågor:

Har du någon dold talang?
Jag kan känna igen någon i mörkret från långt håll bara genom sättet personen går

Favoritfilm?
The Intouchables

Vad hade du gjort om du inte hade behövt tänka på ekonomin?
Resa runt och hjälpa entreprenörer i utvecklingsländer med olika projekt

Vad innebär trygghet för dig?
Att veta att mina nära och kära mår bra och att vi finns till för varandra

Om SQL var ett hem , vilken pryl i hemmet hade du varit då?
TVn, ibland kan den vara tyst, ibland kan den vara på hög volym

Vill du komma i kontakt med Rita? Skicka ett mail till Rita@sqlsystems.se eller kontakta henne på Linkedin! Vill du veta mer om SQL Systems, Maila dina frågor till nyfiken@sqlsystems.se.

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV