Kvalitet, vad är det?

Kvalitet_vad_ar_det_SQL_Systems

 

Om du har läst våra tidigare blogginlägg är du van vid att se ordet Kvalitet eller Quality dyka upp. Det är nämligen ett av våra kugghjul när det kommer till hur vi på SQL Systems arbetar, tillsammans med Structure och Liability

Jag hade min första dag på min praktik hos SQL Systems för 4 veckor sedan och då var jag som ett frågetecken när det kom till att data skulle “behöva” Structure, Quality och Liability. Jag tänkte “Nej, bara inte någon frågar mig något om detta nu” för man vill ju vara så påläst som möjligt, speciellt när man kommer till ett nytt företag. För mig var data helt enkelt data, hur kunde man tillsätta kvalitet till det? 

Därför började jag läsa de befintliga blogginläggen och en helt ny värld öppnades upp för mig, det gav mig en helt ny förståelse! Om ni inte har läst tidigare inlägg tycker jag det är högst upp på er to do! 

Här kan ni läsa om vad datakvalitet innebär, varför det är viktigt och hur vi på SQL Systems gör för att kvalitetssäkra data. 

Men idag kommer jag att berätta om hur jag upplever kvalitet och vad det innebär för mig.

“Livets kvalitet är viktigare än livet själv”

“Livets kvalitet är viktigare än livet själv” – så lyder ett ordspråk.

Det sägs att vår livskvalitet avgörs av vad som gör oss lyckliga. 

När det kommer till det industriella vill man kanske att ett föremål ska leverera så bra som möjligt på en optimal tid. Är det så för oss också? Att våra liv ska innehålla så få “fel” som möjligt. Det finns ingen modell för hur livet ska levas och skönt är väl det, så riktigt så djup kommer jag inte att vara idag. 

Men jag ska så ordagrant som möjligt försöka sätta ord på kvalitet. 

När man hör ordet kvalitet tror jag att många kopplar det till något som är välkänt och kostar lite mer. Men ett känt varumärke är inte alltid samma sak som kvalitet. Här kommer ni kunna läsa om vad kvalitet är för mig!

Betyder ett välkänt varumärke alltid bra kvalitet?

Jag kommer att ge några exempel, alla dessa exempel är från verkliga scenarion i mitt liv och hur jag skulle förklara vad kvalitet är. 

  • Jag har ett par sandaler som är av ett  välkänt märke. De är väldigt populära sen många år tillbaka och ska vara ergonomiska. De är dessutom dyrare än andra sandaler. Perfekt tänker jag, då måste dom ju vara av bra kvalitet, så jag köper sandalerna. Till min besvikelse får jag extrema skoskav och sandalen går till och med sönder efter min första resa när de får saltvatten på sig. Nu är jag istället arg och tänker vad var det för kvalitet de erbjöd mig egentligen? Jag kunde ju ha sparat några hundralappar eller till och med köpt fler par skor till min semester. 

  • Mitt andra exempel utspelar sig när jag flyttade hem från Mallorca för några år sedan. Vi hade sålt allt vi ägde, så att komma hem med enbart kläder och minnen fick mig att inse att inköpslistan skulle bli väldigt lång.  Efter någon veckas tid när allt börjat komma på plats upptäckte jag till min förskräckelse att jag inte köpt någon dammsugare. Väl på plats för att lösa mitt dammsugarproblem fick jag bevittna att det var stora prisskillnader för de olika modellerna. Jag var vid det här laget så trött på att slösa pengar så jag valde den billigaste varianten, tro mig jag kom undan väldigt billigt. Min tanke var att jag köper denna dammsugaren och har jag tur håller den ett halvår-ett år och därefter kan jag investera i en bättre. Ännu en gång blev jag förvånad, fast denna gången positivt! Jag hade inte lärt mig något från min skoupplevelse “att de inte alltid handlar om pris”. För den här billiga dammsugaren visade sig vara exakt lika bra som alla andra dammsugare jag någonsin ägt. Om någon skulle fråga mig om tips på dammsugare hade jag genuint kunnat rekommendera denna och faktiskt säga att köper du den så får du en dammsugare med kvalitet. 

  • För omväxlings skull kommer mitt sista exempel att vara ett scenario som är kopplat till kvalitet i arbetslivet. Jag började för cirka ett år sedan att studera och bytte helt inriktning från det jag gjort tidigare. Stora delar av utbildningen består av praktik och därför började jag söka efter praktikplats. Innan jag började studera var jag under några år anställd på ett företag och det var länge sedan jag var på intervjuer. Jag var i en för mig helt ny bransch och hade svårt att veta vad som skulle komma att krävas av mig. Men ännu en gång skulle det visa sig att min förutfattade mening var helt fel. Jag tänkte att detta är en praktikplats och jag kan inte förvänta mig hur mycket som helst. Ska jag vara helt ärlig har jag nog tänkt så om “riktiga” jobb också, att jag kan inte förvänta mig så mycket från ett jobb – man ska bara gilla det man gör. Men WOW vad SQL Systems har förändrat min inställning till arbetslivet. Inte bara har jag fått lära mig nya saker inom marknadsföring av Mirjam, jag har dessutom fått ny kunskap inom data. Utöver det, som om inte det räckte, har dom tagit emot mig som vilken anställd som helst och jag har aldrig blivit bättre bemött i arbetslivet. Efter min första intervju när jag precis fått veta att jag hade fått praktikplatsen sa jag till en vän att detta känns för bra, det kan inte vara så bra! Men jo Julia det kunde det. Sättet som de bemött mig på och hur de bemöter varandra, hur de låtit mig vara delaktig och visat sig extremt professionella är för mig kvalitet om något. Det är dessutom den finaste formen av kvalitet, nämligen den som verkligen betyder något.

Det är upp till användaren att avgöra vad kvalitet är.

Slutsatsen av mina exempel visar att det är upp till användaren att avgöra vad kvalitet är just för dem. Men vi kan nog alla enas om att kvalitet är något vi vill ha och dessutom något vi behöver i våra liv. Mindre när det kommer till vissa saker och mer när det gäller andra.

Att ha ett par sandaler som går sönder tidigare än förväntat eller att ha turen att spara en del pengar på en dammsugare är kanske inte hela världen. Pratar vi istället kvalitet i arbetslivet är det betydligt viktigare för oss. När det kommer till hur man behandlar sina anställda, sina medarbetare och sina kunder. Kvalitet skapar grunden för Liability, detta är förutsättningar för att kugghjulet ska kunna snurra. För mig är SQL Systems mästare på kvalitet inte bara när det kommer till att värna om anställda utan även mästare när det kommer till datakvalitet! För även där har jag fått lära mig att det är otroligt viktigt att ha kvalitetssäkrad data eftersom det både hjälper till att undvika driftfel men dessutom hjälper till att öka noggrannheten i en analys, vilket i sin tur kan leda till bättre affärsbeslut som i sin tur kan öka försäljningen!

Blir du nyfiken och vill prata mer om dokumenthantering och dokumentation? Du kanske har saker som du funderar kring i din egen organisation? Då ställer vi gärna upp och lyssnar på dina utmaningar! Skicka iväg ett mail till nyfiken@sqlsystems.se. Följ oss på Linkedin för att hålla dig uppdatera!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV