Struktur är viktigt för din mentala hälsa

SQL_Systems_Structure

För oss på SQL Systems är Structure, Quality, Liability grundstenarna i hur vi arbetar. Vi är stolta över att hjälpa våra kunder att få strukturerad, kvalitetssäkrad och pålitlig data. Många gånger möter vi kunder som finner det övermäktigt att skapa struktur i sin data och som har svårt att förstå hur en strukturerad data kan påverka deras affär. 

I det här blogginlägget tar vi upp hur viktigt det är med struktur i livet och hur det påverkar din hälsa.

Vad innebär struktur?

Slår man upp ordet struktur och vad det innebär rent allmänt så är definitionen “de inbördes relationer och sammanhang som råder mellan delarna i en helhet, med andra ord det sätt på vilket en helhet är uppbyggd” (NE).

Det vill säga att med hjälp av struktur, kan man prestera, planera och prioritera bättre.

Hur påverkas vi mentalt när vi inte har struktur?

För att göra det enklare och anpassa struktur i det vardagliga livet kan vi ta hemmet som ett exempel. Hur skulle din hälsa påverkas om du alltid hade ett stökigt hem?

 1. Ett stökigt hem påverkar ditt humör.
  När man har det rörigt hemma ser det inte bara hemskt ut, utan det påverkar både din hälsa och ditt humör negativt. Man skapar en känsla av förlorad kontroll och på så sätt ökar man ohälsosam stress.

 2. Det kan få dig att bli deprimerad och överväldigad.
  För den som har jobbat en hel dag kan det vara överväldigande att komma hem till ett stökigt utrymme. Om man sen fortsätter leva i detta, så staplas röran högre och högre och till slut kan det kännas omöjligt att rensa upp det på egen hand. Kaotiska omgivningar påverkar alla och det kan till och med orsaka känslor som förtvivlan och depression. Skulle man dessutom ha gäster på besök kan de också utveckla dåligt humör när de utsätts för röran.

 3. Det stressar dig
  Ett rörigt hem skickar ständigt signaler till din hjärna om att vidta åtgärder, oavsett om du agerar på dessa känslor eller inte. Om du lämnar röran för att samlas, skapar det en känsla av ångest, brådska och behovet av att få något gjort. I slutändan skapar röran ett tryck som hela tiden stör din inre harmoni.

 4. Det påverkar din koncentration
  Om du är igång med att göra något eller planerar att göra något, så kan röran vara i vägen för dig och rubba ditt fokus. Ibland kan du behöva ett verktyg som du inte kan hitta eller så kanske du behöver mer utrymme men röran kan vara i vägen. Det kan också vara svårt att studera eller tänka kreativt vid ett stökigt skrivbord eller ett stökigt rum.

För att sammanfatta det så är detta konsekvenserna när man saknar struktur:

 • Ökad stress och känslan av förlorad kontroll
 • Brist på planering som kan få dig att känna dig överväldigad
 • Man blir ineffektiv
 • Man rubbar sin koncentration och fokus

Vad är fördelarna med att arbeta med struktur?

Structure_Quality_Liability

När man arbetar strukturerat kan man minska sin övertid eller skapa bättre resultat utan att öka sin arbetstid. Med bra och genomtänkt struktur får man möjlighet att välja hur man vill arbeta. 

 1. Du sparar tid
  Genom att förbättra strukturen, vet du vad din tid ska spenderas på. Du kan prioritera rätt och dessa förändringar kan ha stor effekt på vad vi får gjort, hur effektiva vi är och vilken servicenivå vi håller.

 2. Kvalitetssäkring
  Med kvalitetssäkring menas det att man tar fram, dokumenterar och följer processer för sitt arbete. Har man struktur så kan man se till att arbetet blir utfört och levererat enligt planering och mål.

 3. Rätt prioriteringar och fokus
  Med hjälp av struktur vet du vilka arbetsuppgifter du ska prioritera och fokusera på.

 4. Ökad känsla av kontroll
  Du kan minimera och förebygga stressrelaterade faktorer med hjälp av rätt struktur.

 5. Var proaktiv istället för reaktiv
  Du vet vad du planerar att göra och när något akut inträffar, är det lättare att både prioritera om och avsätta tillräckligt tid för att lösa det nytillkomna.

Vad innebär detta utifrån SQL Systems perspektiv?

Vi på SQL Systems har mer än 30 års erfarenhet av att hjälpa kunder att skapa ordning och reda bland sina tillgångar. Vi ser ofta att man lägger väldigt mycket tid på att söka efter rätt data, som ofta är ostrukturerad, och när man väl hittat det man söker vet man inte om man kan lita på den eller om det finns liknande någon annanstans. 

Ni känner säkert igen er i att man har lagt undan dom där sifferljusen som barnen skulle ha på sin tårta när de fyller år och som är OMÖJLIGA att hitta. Då får man köpa nya ljus och det tar både tid, kostar pengar och tar energi helt i onödan. Men om sifferljusen hade legat i lådan med kalassaker så hade det här problemet aldrig uppstått.
Vi kanske inte kan hjälpa dig hitta runt i ditt ostrukturerade hem men vi kan hjälpa dig med att skapa struktur, ordning och reda bland dina tillgångar!

Behöver ditt företag hjälp med att strukturera upp er data eller har ni frågor? Kontakta oss idag och boka in ett möte!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV