Structure ❤️ Quality = Liability

Structure_Quality_Liability_(1)_SQL_Systems

Varför kan du lita på din data?
Vem säger att din data är pålitlig?
Hur vet du att du kan lita på din data?
Du kan nämligen inte bara anta att din data går att lita på. Du måste veta det!

Vi har i tidigare inlägg skrivit om Struktur och Kvalitet och i dagens inlägg kommer vi att skriva om Liability för att knyta ihop säcken.

Vad innebär Structure, Quality & Liability ?

För ungefär två månader sen började jag som marknadsförare på SQL Systems och fram till den dagen hade jag inte hört talas om datahantering. Först tänkte jag att det verkade så tekniskt och att det krävdes en ingenjör för att förstå, men det visade sig att det inte var så svårt.

Det här inlägget handlar om datahantering ur mitt perspektiv, efter att ha levt med i den här världen i knappt två månader. 

Kanske är ni fler som mig och som resonerar på samma sätt som jag? Nu kör vi!

Planera, Prestera och Prioritera bättre

Okej, låt oss ta det från början. Ett företag måste alltså strukturera upp sin data redan från början. Vad betydet det ens?
Jag tänker att jag pratar om annat än data för att man ska förstå. Ni som har flyttat vet hur det går till. För att underlätta för sig själv när man ska packa upp i sin nya bostad, måste man planera redan innan man packar ner sitt gamla hem. Man måste ha en tydlig plan och strategi. Målet är att det ska gå så smidigt som möjligt från början till slut. 


Om man flyttar utan struktur:

Om man är ostrukturerad när man flyttar packar man alla flyttlådor med det man känner för. Man bara tar det som är närmast och kastar in det i en flyttlåda. Halva flyttlådan innehåller porslin från köket och andra halvan fylls med badrumsartiklar, man kanske slänger in toalettborsten med porslinet. Ja, varför inte?
Grejer som grejer tänker man, det ska ju ändå till samma bostad. 

Målet för den ostrukturerade är att bara packa ner allting och saknar tanke på vad man packar ner eller om det har någon påverkan på sakerna. Man har heller ingen tanke på hur effektivt det kommer vara när sakerna sen ska packas upp.
När hela bohaget är nedpackat och lådorna är fyllda lastar man dem på lastbilen, helt planlöst, huller om buller och alla lådor hanteras likadant.

Den som lastar upp lådorna har nämligen ingen aning om vad lådorna innehåller eftersom de inte är märkta.

När lastbilen kommer fram till den nya bostaden uppstår det första problemet. Var ska varje flyttlåda ställas?

Eftersom lådorna saknar etikett eller märkning ställer man lådorna där de får plats. Nu har man massa flyttlådor i sitt nya hem som man inte vet vart de ska stå och det andra problemet visar sig. Man väljer att öppna upp lådorna för att kolla vad de innehåller. Men eftersom man saknade struktur när man packade lådorna så innehåller de allt möjligt och till slut står man där i sovrummet med en låda som innehåller både tallrikar och en toalettborste.

Är detta en person som du hade ringt till när du behöver hjälp med att flytta? Känns detta som en pålitlig person?

Om man flyttar med struktur:

Om man istället valt att vara strukturerad redan från början hade man börjat genom att dela upp hemmet i vad man behöver och vad man inte behöver. Sedan hade man packat ner sakerna utifrån vad de är och var man behöver dem när de packas upp. Man packar till exempel ner porslinet i en flyttlåda och markerar lådan med porslin/kök/ömtåligt. När lastbilen packas är det enkelt att sortera flyttlådorna med hjälp av deras märkning. 

När lastbilen kommer fram till den nya bostaden vet flyttgubbarna exakt i vilket rum varje flyttlåda ska placeras. Köksartiklar i köket och badrumsartiklar i badrummet.

Vem kommer du be om hjälp av nästa gång du flyttar?Med det sagt så är en tydlig plan ett utmärkt sätt att få pålitlig data.

Rätt information på rätt sätt, vid rätt tidpunkt, för rätt personer

Nästa steg mot pålitlig data är att den är kvalitetssäkrad. 

Vi fortsätter på samma spår och använder flytt som exempel. Vi använder den strukturerade personens strategi och fyller lådorna med rätt saker och markerar dessa med rätt etikett. Varje flyttlåda innehåller det som står på lådan och varje flyttlåda behandlas på rätt sätt och hamnar på rätt plats. Det vill säga rätt saker i rätt flyttlåda, hanteras på rätt sätt och hamnar på rätt plats för rätt personer. Det gör att vi inte riskerar att hitta toalettborsten tillsammans med porslinet i flyttlådan som står i sovrummet.

För att ett företag ska fungera och nå sina affärsmål gäller det att man har rätt information, på rätt plats vid rätt tillfälle. Om en beslutstagare inte kan lita på den informationen, den data som finns tillgänglig, är det omöjligt att ta rätt beslut. Vilket leder oss till sista stycket, pålitlig data.

Pålitlig data är nyckeln till framgång

Nu när jag har gått igenom Structure och Quality så kommer vi till vår sista punkt, Liability. Skulle jag översätta ordet Liability, får jag fram att det betyder ansvar och skyldighet. Då kanske man tänker okej, vad har det med data att göra?

Genom att ha en struktur för vad man packar i sina flyttlådor och hur man hanterar dem och säkerställer att lådorna är på rätt plats för rätt personer har man skapat förutsättningar för att man kan lita på att den faktiskt innehåller det som det är märkt med att den ska innehålla.

Att packa upp flyttlådor i sitt nya hem kommer gå snabbt och effektivt och förhoppningsvis har man kanske rensat lite när man packade också så att man bara fick med sånt som man verkligen behöver.


För att vi på SQL Systems ska kunna hjälpa våra kunder få pålitlig data måste de se till att deras data är strukturerad och kvalitetssäkrad. Vi tar mer än  gärna ansvar för att hjälpa andra företag att kunna lita på sin data. För oss är pålitlig data summan av struktur och kvalitet och det som skapar värdet för din verksamhet. 

Var det lättare att förstå? Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa Ditt företag? Kontakta oss idag genom att maila Nyfiken@sqlsystems.se och boka in ett möte!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV