Möt Jonas Kimmehed – en otraditionell & självlärd ledare

Jonas_SQL_Systems

“Gör man som alla andra så lär
man sig inte något nytt”

Berätta lite om dig själv, vem är Jonas?

Ska jag berätta om mig själv som privatperson eller hur jag är på jobbet? Egentligen är jag ju samma person hemma som jag är på jobbet, så där är ingen större skillnad utöver att jag är mycket mer ordningsam hemma.

Jag är extremt nyfiken person som tycker om att lära mig något nytt hela tiden. Min filosofi är att det inte finns något som jag inte kan lära mig och än så länge har jag inte blivit motbevisad. Det har även resulterat i att jag har haft en massa olika hobbys och intressen, oftast under en kort tid. Jag är en sån person som satsar 100% på något, alternativet att kunna något halvbra finns inte i min värld.

Kan du ge ett exempel?

Ja, ett tag var en av mina hobbys cigarrer. Mitt mål var inte att bli duktig på att röka cigarrer, även om där finns tävlingar i det, jag ville veta hur man rullar cigarrer och hur man odlar tobak. Så jag reste ner till tobaksfälten på andra sidan jorden bara för att se det med mina egna ögon. 

Jag tror på praktiskt lärande. Det spelar ingen roll hur många böcker man har läst om hur man rullar en cigarr för det är först när man själv ser hur det går till och får vara med i processen som man lär sig.

Så du menar learning by doing?

Det är så jag lär mig allt. Först får jag lära mig teorin och grunderna men sen måste jag göra det. Av samma anledning gick jag inte vidare i skolan efter gymnasiet. Pappa har dubbla examen, ingenjör och ekonomi, men av honom har jag lärt mig att det spelade ingen roll hur mycket man har läst sig till i skolan, det var andra skills som var viktiga i arbetslivet.
Jag valde därför att börja jobba direkt efter gymnasiet för att lära mig på ett mer praktiskt sätt. Pappa gav mig möjligheten att utvecklas genom praktiskt lärande och stöttningen genom sin teoretiska kunskap.

“ Jonas har alltid haft ett driv, redan som ung hade han affärssinne. Bland annat när han var fyra år så ville han ha en leksak. För att köpa den valde han att gräva upp potatisarna vi hade odlat i trädgården och sålde dom för att få ihop pengar till sin leksak. Det var inget vi uppskattade då,  men det visade att han hade driv redan som ung ”

– Sven Ferdinandsson (Jonas pappa)

Har du tagit med dig detta när du rekryterar?

För mig är det viktigt att rekrytera människor som vågar testa teorin i praktiken och ser varje försök som ett steg närmare lösningen. Jag brukar säga till mina medarbetare “okej, vad vill du åstadkomma, prova dig fram, gör det”.
Jag är nyfiken på människor och därför är det viktigt för mig vad personen gör på sin fritid. Om det är någon som har praktiska intressen som att snickra, rita eller laga mat, då vet jag att det är en kreativ person som vågar testa och misslyckas. Tar man tex en person som gillar att laga mat och testa nya recept, så vet man att ibland kan det bli take away men det är så man lär sig.


Mina beslut baseras inte enbart på en persons CV eller bakgrund, jag har alltid rekryterat medarbetare utifrån hur personen är. Har man rätt människa med rätt inställning så kan de lära sig vad som helst.

En utmaning i detta är att samhällets sätt att betrakta kompetens och erfarenheter fortfarande är fyrkantiga. Vilket innebär att jag vid flertalet gånger har fått försvara samt garantera mina medarbetares kompetens. Det sjukaste är när jag blir tvungen till att göra det för att personen inte har ett svenskt namn och det händer, mycket oftare än vad man tror. Att garantera personalens kompetens är en självklarhet för mig och när vi har bevisat att vi kan leverera så har jag krävt en ursäkt.


Har du varit med om en händelse som har
påverkat ditt ledarskap?

Ja, två händelser skulle jag säga.

Jag har alltid känt mig som en bra människokännare och alltid haft en tro på att människor vill väl. En gång under mina 15 år så har jag tyvärr varit med om en situation där det visade sig att en människa inte ville väl.

På vilket sätt påverkade det dig?

Det påverkade mig personligt och min godtrogenhet fick ta en smäll. Det har även gjort att jag känner stort behov av att bibehålla min integritet. Mitt mål har alltid varit att stötta och utveckla andra företag. Med det sagt så har jag en gång tackat nej till ett globalt projekt eftersom att vi inte hade samma syn på integritet.

Vad var den andra händelsen?

Något som har blivit tydligare på senare år, det är när mina medarbetare blir föräldrar. För när man har en anställd så känner man att man har ett ansvar för en människa, men när den personen får ett ansvar för en annan människa, så känner jag som ledare ett ännu större ansvar. Det är inte bara ett ansvar utan även ett privilegium att få ta hand om en förälder som ska se till att det här barnet som växer upp får de bästa förutsättningar. Jag kände att jag blev mer beskyddande för att se till att de människor jag ansvarar för, ska ha det bra för att de ansvarar för en annan människa.

I nästa inlägg fortsätter vi prata med Jonas och då får vi veta mer om SQL Systems historia.

Vill du komma i kontakt med Jonas? Maila honom på Jonas@sqlsystems.se eller kontakta honom på Linkedin! Vill du veta mer om SQL Systems, Maila dina frågor till nyfiken@sqlsystems.se.

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV