Alla dessa förkortningar, vad betyder de? Del 5

Alla_Dessa_Förkortningar_SQL_Systems

Ny vecka och nya förkortningar! Nu är det jag, Julia, som är tillbaka igen och jag hoppas kunna förklara några nya förkortningar för er (och för mig själv). Om ni läste förkortningar del 4 hoppas jag att ni blev lite klokare på vad dom står för och betyder! Jag ska i detta blogginlägget gå igenom begreppen: DMS, BOM & BIM. Vet du vad dom står för? Tror du att du vet? Eller har du ingen aning alls? Vilket svar som än passar in för just dig tycker jag att u ska läsa vidare för att ta reda på det!

Förkortning nr 1: DMS

Document Management System

DMS som är förkortningen av “Document Management System” eller på svenska dokumenthanteringssystem är nog ett av de längsta ord jag någonsin skådat men även något mycket viktigt i vårt digitaliserade samhälle. 

I takt med att allt blir mer och mer digitalt står även företag för nya utmaningar men med det också stora möjligheter. Det gäller bara att man har rätt syn på hur man ska nyttja sin data till sin fulla potential. 

När man ser förkortningen ‘DMS’ kanske en del av er tänker på en artist och en del av er ser ut som frågetecken. Ja, det säger kanske inte så mycket för majoriteten men när man istället hör dokumenthanteringssystem kan man nog nu med hjälp av namnet ha lite insikt i vad det egentligen är för något och kanske till och med en aning om vad det gör. 

För det är precis som det låter inte mindre än ett system som används för att:    

  • Ta emot
  • Spåra
  • Hantera 
  • Lagra dokument 

Med hjälp av DMS blir vi mer digitala och slipper massa fysiska papper. Vi vet att tiden då vi hade papper över hela kontoret är över, tack och lov!

Men med hjälp av ett dokumenthanteringssystem blir vi inte bara digitalare utan det hjälper oss dessutom att organisera bättre, slutföra uppgifter lättare och att säkra våra dokument på ett helt annat sätt. 

Man kan jämföra det med de andra resurserna på ett företag:

för allt det ekonomiska finns det en ekonomiavdelning, för personalen finns det en personalavdelning, det finns en it-funktion för informationsteknik. Men när det kommer till att hålla koll på och strukturera sin data rätt finns det då någon funktion/system/avdelning som sköter organisationens data åt er?!

Förkortning nr 2: BOM

Bill of materials

Om du någon gång jobbat inom tillverkning har du säkert hört talas om Bill of materials (BOM) men för mig är även detta ett helt nytt ord och inte lika självklart för mig vad det egentligen betyder. 

Låt oss kolla närmare på vad Bill of materials är och vad det används till.

Tänk dig att det är söndag och du ska baka pannkakor till barnen, sambon eller kanske till dig själv? Du börjar med att röra ihop mjölk och ägg och då inser du att du har slut på mjöl. Detta resulterar i att det inte blir någon pannkakssmet. 

En BOM – Bill of material är lite som ett recept, en noggrann lista över allt material eller delar som behövs för att slutföra en produkt eller åtgärd. Nästan som en lista över ingredienser där du inser att utan mjölet till mjölken och äggen så blir det inga pannkakor. 

Ganska enkelt, men låt oss nu gå till kärnan i saken. Vad ska vi med dessa listor till?

En maskintillverkare kan till exempel använda en BOM för att lista den mängd tråd, tyg, resår och filter som kommer behövas för varje produkt. Att kunna samla all information i en enda lista hjälper till att planera produktionen, förbättra lagerhanteringen och det hjälper även till att ställa in realistiska deadlines när det kommer till leveranser. 

Genom att organisera din BOM i ditt CMMS slipper dina tekniker att arbeta förgäves med att tex behöva avkoda diagram i timmar. Du kan dessutom länka till dem i varje arbetsorder och tekniker kan enkelt kontrollera vad de behöver till varje order, är något slut i lager kommer ordern avbrytas automatiskt.

Förkortning nr 2: BIM

Building information model

BIM eller Building Information Model – på svenska känt som byggnadsinformationsmodellering! När man inte trodde att orden kunde bli längre.

BIM är en teknisk revolution som snabbt går framåt – BIM håller därför på att förändra hela byggsektorn! 

Men vad är då BIM eller vad gör det mer konkret? 

Jo, BIM är en arbetsmetod där man tar fram en virtuell prototyp. 

Arbetsmetoden fokuserar på att organisera och effektivisera arbete. 

  • BIM gör det enklare för bla projektdeltagare att visualisera ett arbete, eftersom de redan under byggprocessen får möjlighet att granska designen. 
  • BIM gör det dessutom enklare att stämma av att de uppsatta målen nås enligt plan under olika skeden av processen! 
  • BIM låter dig utvärdera kostnader och riskanalyser – vilket kommer resultera i att färre fel uppstår. 
  • BIM gör att man uppnår högre kvalitet och produktivitet.

Arbetar du med DMS eller BIM? Eller är du frågor Maila oss på nyfiken@sqlsystems.se. Följ oss på LinkedIn och Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Sociala Medier

Våra inlägg

SQL Systems Samarbete värdeord

Nå framgång genom Samarbete

Ett av våra värdeord är samarbete och som mycket annat i livet är ens samarbetsförmåga som en muskel som man måste träna upp. Läs mer här!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV