Del 2 – Jonas Kimmehed – en otraditionell & självlärd ledare

Jonas_Kimmehed_SQL_Systems

I del 1 fick vi lära känna Jonas Kimmehed och hur han vill vara som ledare för SQL Systems . I del 2 får vi veta hur hans resa i SQL Systems började och vi får veta vad han har för framtidsplaner. Missade du del 1? Läs det här!

Berätta lite hur det var för dig när du började på SQL Systems?

Jag började jobba direkt efter gymnasiet, min pappa hade tjatat på mig ganska länge och jag har alltid sagt att jag aldrig skulle jobba för honom. Men sen så hade jag inget jobb, inga pengar och han hade ett jobb till mig så jag fick ta det.

Till en början fick jag en del gliringar eftersom jag inte valde att plugga vidare, men det försvann ganska fort eftersom att jag är praktiskt lagd. Min erfarenhet idag har lärt mig att man måste våga testa sig fram och det är så jag har gjort. Jag hade inget att förlora och det resulterade i att jag lärde mig saker som de andra inte kunde. Därmed fick jag förtroende att hjälpa de andra kollegorna.

Det var din pappa som grundade SQL Systems?

Han grundade företaget 1985 och från början hette det Optimus control men det bytte namn till SQL Systems när vi blev leverantör åt Data Streams EAM system (idag Infor EAM). 2004 började jag och för ett antal år sen tog jag över bolaget. Under åren har bolaget gjort lite olika saker men alltid haft en röd tråd. Den röda tråden är det vi på senare år har valt att plocka fram. Efter att ha jobbat med system i många år insåg vi att alla problem som fanns i verksamheter som uppstod inte berodde på systemen, utan den data som fanns i systemen. Vilket gjort att vi idag jobbar med data, för att lösa grundproblemen istället för att sminka grisen.

Hur uppfattas du som ledare?

Jag tror att jag uppfattas som en mänsklig ledare eftersom jag har fått utveckla den delen själv och utgått från hur jag tänker att en bra ledare är.

Jag är pragmatisk och kan ofta förstå hur saker ska utspela sig, jag hoppas att mina medarbetare ser det som en styrka.

Finns det fördelar i att du inte gått en eftergymnasial utbildning?

Jag tror att en av de största skillnaderna är att jag utgår ifrån att det finns mer än en lösning på en utmaning. Jag har fått testa mig fram och hittat otraditionella sätt som kanske ibland har visat sig vara enklare för att lösa problem och utmaningar.

Trots fördelarna har jag fått höra av kunder “du är inte en ingenjör”, även om jag hade arbetat med det i flera år. Men så fort jag blev expert i något som ingen annan kunde då var det ingen som ifrågasatte min kunskap.

Jag kan tänka mig att det är väldigt tufft för folk att få en chans på arbetsmarknaden om de inte har en utbildning. Samtidigt har jag upplevt att det är stor kontrast mellan teorin man lär sig i skolan och verkligheten. Jag tror att det finns flera sätt att utbilda sig, allt handlar om vilja.

Vad gör SQL Systems speciellt?

Det som gör SQL Systems speciellt är att vi alltid håller det vi har sagt. Om vi har sagt att något ska kosta en viss summa pengar eller ta en viss tid, då är det det som gäller.
Det är alltid vårt ansvar om vi inte håller det vi har lovat. Vi gör också fel, det är mänskligt men vi står för det och äger upp till våra misstag. Vi tar ansvar för det vi gör.

Något annat som gör oss speciella är vår kompetens, det är sällan man träffar på så mycket kompetens på den lilla skaran vi är. Vi besitter en kompetens som skulle kunna likställas med ett större företag. Anledningen är att vi på SQL Systems drivs av att utvecklas och lära oss mer, det finns en genuin nyfikenhet.
Det är en fördel i att jag och min pappa alltid har tänkt “det finns ingenting vi inte kan” och eftersom att vi har haft den inställningen så har vi även dragit med oss våra medarbetare i att lära sig något nytt hela tiden.

Hur ser du på framtiden, har du en plan?

Jag är långsiktig i allt jag gör men jag är dålig på att göra långsiktiga planer. Som VD tänker jag att man bör vara snabbfotad och våga ändra sin plan i relation till sin omvärld.

Min stora drivkraft är att hjälpa till där det är svårt och lösa sådant som andra inte kan reda ut. För att arbeta så optimalt som möjligt mot våra kunder är det viktigt att vi internt har en tydlig plan på hur vi kan bli bäst för att hjälpa andra att bli bäst.


Mitt mål är att ha en extremt fungerande och sund organisation. Det betyder inte att vi gör det på det traditionella sättet men att vi gör det på vårt sätt.
Jag vill se att konsultbranschen förändras och att människan är i fokus och inte bara en resurs. Jag vill att alla som jobbar på SQL Systems ska ha möjlighet att lära sig något nytt hela tiden. Utbildningen ska vara en del av konsultens vardag, det är viktigt att de håller sig uppdaterade. Hjärnan är skapad för att lära sig något nytt.

Vill du komma i kontakt med Jonas? Maila honom på Jonas@sqlsystems.se eller kontakta honom på Linkedin! Vill du veta mer om SQL Systems, Maila dina frågor till nyfiken@sqlsystems.se.

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV