Vad innebär DATA för SQL Systems?

Five_V_Big_data_SQL_Systems

Ett allmänt, vedertaget sätt att jobba kring DATA är 5V som står för Volym, Velocitet, Variation, Trovärdighet (Veracity) och Värde.

För oss på SQL Systems pratar vi hellre om Structure, Quality och Liability, som har tydliga kopplingar till 5V fast på vårt sätt.

Vi hjälper våra kunder att samla in stora volymer data i form av dokument i olika former och från olika system, artiklar/material och funktionella strukturer och med hjälp av vår metod skapar vi struktur. Vi säkerställer att det är rätt data på rätt ställe i form av senast uppdaterat dokument, inga dubbletter av vare sig dokument eller artiklar/material. SQL Systems kvalitetssäkrar helt enkelt datan för att kunden ska kunna lita på den och att snabbare få tillgång till datan.

I dagens blogginlägg hoppas vi kunna förklara hur.

Vad är Volym för SQL Systems?

När vi pratar om volymer data är det inte terabyte vi pratar om utan i första hand mängden dokument, artiklar/material, omfattningen på underhållsregistret eller antalet system där man hämtar data hos en kund som vi syftar på.

Som ett exempel är det inte alls ovanligt att man har dokument i ett dokumenthanteringssystem, på en server, lokalt hos någon i personalen och kanske även som en papperskopia i en pärm i ett arkiv. Uppskattningsvis används inte 70% av alla den data som genereras.

Hur mycket data har ni? Och hur mycket av datan använder ni?

Vad är Velocitet för SQL Systems?

Vi ser ofta att på grund av den Volym data som finns hos våra kunder har man svårt att navigera och hitta kanske främst dokument och artiklar/material som man söker och det kan i vissa fall ta flera timmar att hitta det man söker. Istället för att lägga tid och energi på att hitta rätt dokument eller artikel/material skapar man nya och genererar på så sätt stora mängder data som egentligen inte behövs.

I genomsnitt spenderar man 18 minuter på att leta efter rätt dokument. Vad skulle en besparing på en kvart för varje gång ni letar efter ett dokument betyda för er?

Vad är Variation för SQL Systems?

Variation är DATA i alla former, det kan vara dokument i olika format såsom .pdf, .xls, .doc, .dwg osv. Men det kan också vara strukturerad eller ostrukturerad data i form av dokument och artiklar/material eller data från olika källor och system.

Hur mycket viktig information har ni i pdf:er där innehållet inte är sökbart? Det kanske är i ett inscannat kretsschema som kontrollerar en kritisk funktion. Oplanerade driftstopp kostar den amerikanska industrin ungefär 50 miljarder dollar varje år.

Vad är Veracity för SQL Systems?

Översätter man Veracity till svenska betyder det Trovärdighet, med dagens mängd data som konstant genereras runt omkring oss är det svårt att veta hur trovärdig den är.

SQL Systems jobbar mycket med att få datan hos våra kunder att bli just trovärdig så att man vet att man kan lita på den. 

Vad händer när man inte vågar lita på sin data längre? När man slutar leta för man vet ju ändå inte om det man hittar är korrekt. Eller när man väljer att göra som man alltid har gjort för det har funkat hittills.

Hur skapar SQL Systems Värde?

Så kommer vi då till det sista V:et som står för Värde och det viktigaste för oss på SQL Systems är att skapa Värde för våra kunder och det gör vi genom Structure, Quality och Liability. På så sätt hjälper vi våra kunder att spara tid, blir mer produktiv och generera intäkter som de annars riskerar att missa på grund av deras data.

Känns det här fortfarande lite luddigt och svårt att förstå?

Tänk dig att du har massa verktyg hemma, du kanske precis har renoverat eller ska börja renovera. Då räcker det ju inte med en hammare och en stjärnskruvmejsel utan du skaffar lite nya elverktyg, en hylsnyckelsats kanske är bra att ha och då följer det med en stjärnskruvmejsel till, fast du redan hade en. Volymen verktyg växer och plötsligt har du både trippletter och dubbletter och det börjar blir svårt att hålla ordning på och till och med komma ihåg vad det var du hade sedan innan.

Verktyg_SQL_Systems

Plötsligt ser det ut som på bilden, en salig blandning av både det ena och det andra. Så behöver du den där stärnskruvmejseln och efter att ha letat som en galning hittar du en av dem. Men är det rätt storlek? Var det en stjärnskruvmejsel eller var det kanske en torx som du egentligen letade efter?

Genom att skapa struktur (S) i volymen data kan man få kunskap om hur den förflyttar sig genom processerna och lita på att datan är på rätt plats vid rätt tillfälle. När man sedan säkerställer att kvaliteten (Q) på datan går att lita på då vågar man också ta ansvar (L) för sin data och känna sig trygg i att de beslut man måste ta med hjälp av sin data kommer vara rätt.

Verktyg_Structure_SQL_Systems

Blir Du nyfiken på hur vi kan hjälpa Ditt företag? Kontakta oss och boka in ett möte! Vill du veta mer om oss kan du följa oss på LinkedIn.

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV