Emma Anderberg – Vad innebär samarbete

Emma Anderberg SQL Systems

SQL Systems värdeord är mod, samarbete och integritet. Var för sig är de viktiga men tillsammans blir de oslagbara. Förra veckan skrev Rusen ett fantastiskt blogginlägg om mod och denna veckan vill jag komplettera med min bild av samarbete.

Att fylla 40 år är verkligen något som jag har fått förlika mig med, för när någon frågar mig hur gammal jag är så tänker jag instinktivt att min bror är ju 35 så då måste jag vara 38. Jag har ingen åldersnoja över att bli äldre, tvärtom så tycker jag det är härligt, det är bara det att jag inte har en aning om var åren har tagit vägen. 

Jag började jobba när jag 22 år och har således jobbat i 18 år, varav de senaste 15+ på SQL Systems och det senaste året har jag verkligen fått möjlighet att jobba mycket med samarbete och reflektera över hur ett bra samarbete ska se ut.

Vad innebär samarbete för dig?

Jag har alltid värdesatt att vara en del av en grupp, men utan att fundera så mycket på varför eller vad som gör att det är viktigt. Men jag har mer och mer kommit att inse att ingen kan allt, men alla kan något. När jag insåg att jag inte kommer kunna lära mig allt om allt eller att det ens var möjligt landade jag i att jag behöver andra människor för att komplettera mig. Styrkan ligger i att omge sig av människor som kan det som jag inte kan och som har andra perspektiv och infallsvinklar.

Genom att ha personer i min omgivning som kan lära mig nya saker innebär det också att de får utmana sig i att dela sin kunskap med mig. En mycket klok kollega säger att kunskap är inte värt något förrän du kan förklara det för någon annan så att hen förstår.

Att få känna att jag bidrar till att en grupp fungerar och mår bra, att vi tillsammans utvecklas och når våra mål, det är samarbete för mig.

Har du något minne/upplevelse kring ett samarbete du vill dela med dig?

Efter 15 år tillsammans med fantastiska människor, där flera av dem har blivit mer än bara kollegor, så finns det massor med minnen.

Som när vi startade arbetet med att skapa Digital Twins och vi var fyra stycken som gjorde ALLT. Alla var så nyfikna och intresserade av att lösa en uppgift som ingen annan hade lyckats lösa tidigare.

Eller som i höstas när vi i ett internt projekt arbetade fram en ny hemsida. När hemsidan var klar och lanserad satte vi oss ner tillsammans, alla i projektgruppen, och pratade igenom vad som hade varit bra och mindre bra och vad vi önskar av övriga i gruppen för att få till ett bra samarbete. Det blev ett väldigt fint möte mellan väldigt olika personer och där vi landade i en förståelse för varandras behov men också en öppenhet gentemot varandra. Vi blev helt enkelt bättre kollegor.

Men det samarbete som jag är allra mest stolt över är det som vi på SQL Systems gör tillsammans och ofta utan att ens vara särskilt medvetna om det. Att välkomna nya människor in i vår gemenskap. Det kan vara nya kollegor, någons fru/sambo/man, kunder, partners, hyresvärdar osv som kommer på kortare och längre besök. Hos oss känner sig alla välkomna och nya kollegor är bara nya första dagen, sen är det som att de alltid har varit en del av SQL Systems. Det är jag otroligt stolt över!

När tänker du på hur du kan utveckla din samarbetsförmåga?

I min nuvarande roll som projektledare har jag väldigt kompetenta och nyfikna människor i min grupp som vill utvecklas och drivs av att lära sig nya saker. Tidigare har jag ofta känt ett behov av att ha kontroll över allt hela tiden, men efter några år där jag valt att inte ha projektledar/team leader ansvar har jag kommit fram till att för att jag ska vara en bra projektledare behöver jag lita på att mina projektmedlemmar har koll på läget.

Just nu tänker jag mycket på hur jag kan utveckla både min egen samarbetsförmåga så att jag släpper in andra människor så att vi kan utvecklas tillsammans men jag reflekterar också mycket på hur andra kan utveckla sin samarbetsförmåga genom att jag är en trygg och bra projektledare.

Jag tycker att en av mina största styrkor är att jag reflekterar mycket över framförallt min egen del i olika sammanhang. Hur kan jag göra för att ett samarbete med någon ska fungera så bra som möjligt?

Vad behöver du för att ett samarbete ska fungera?

Det viktigaste för mig för att ett samarbete ska fungera är att vi är öppna mot varandra. Jag vill att vi ska vara så pass trygga med varandra att vi ska kunna säga till om något känns skavigt, men också att vi ska kunna lyfta varandra när något känns bra.

Vill du komma i kontakt med Emma? Kontakta henne på Linkedin! Är du nyfiken på vad vi kan erbjuda dig? Maila oss på nyfiken@sqlsystems.se.

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV