Alla dessa förkortningar, vad betyder de? Del 1

Alla_Dessa_Förkortningar_del1_SQL_Systems

Vi på SQL Systems är medvetna om att vi som många andra ingenjörsföretag ofta använder oss av förkortningar. Vi är även medvetna om att det inte alltid är så lätt att ha koll på vad de betyder och att man lätt kan sitta som ett frågetecken när någon börjar prata om MDM, PIM eller BIM och man undrar vad det ens betyder. För att vara helt ärlig så har jag ingen aning om vad de flesta förkortningarna betyder, så för att göra det enkelt för mig och för er så har jag tänkt skriva ett par inlägg om alla dessa förkortningar.
Jag har ställt frågan till mina ingenjörskollegor och de har kommit med förkortningarna, så nu är det mitt jobb att förstå vad de betyder och försöka förklara det i allt annat än fikonspråk!

Alla dessa förkortningar_Del_1

Förkortning nr 1: MDM

Master Data Management

Precis som människor, resurser och ekonomi är data en tillgång ett företag har, vi skulle kunna hävda att det är den mest värdefulla tillgången. Många företag, stora som små, kämpar med hanteringen av data som struktur, kvalitet, tillgänglighet och integritet. Det beror ofta på att data dupliceras eller skapas på nytt på nya platser utan en datastyrningsprocess för att hantera eller underhålla den.

Det är här MDM (master data management) kan hjälpa. Vi har i tidigare inlägg förklarat vad master data är. När man vet vad master data är kan man nästan klura ut att Master data management är kärnprocessen för att hantera, centrera, kategorisera, lokalisera och synkronisera data och göra det på ett sätt som överensstämmer med företagets försäljnings-, marknadsförings- och driftstrategier.
MDM erbjuder en organiserad strategi för datahantering som ersätter dyra manuella metoder och förbättrar processer. Den kopplar ihop information, människor och processer för att förbättra kvaliteten på dina data, få innovativa insikter och uppfylla dina affärsmål.
Med hjälp av MDM kan ditt företag få mer kontroll och insikt i din data. Ditt företag kommer kunna betjäna kunder bättre, förbättra produktionen och öka intäkterna.

Förkortning nr 2: MDG

Master Data Governance

Företag har en revisor som tar hand om pengarna, HR-personal som tar hand om personalen men varför har man inte personal som tar hand om företagets viktigaste tillgång, data? Företag som har insett hur viktigt det är med master data har börjat inkludera Master data governance som en del av deras strategiska plan.

MDG är som en levande organism som går hand i hand med företagets vision och strategier. Det kräver regelbunden granskning och anpassning för att den ska synka och växa kontrollerat med företagets strategier.

Det här gör Master Data Governance:

 • Definiera KPI:er och standarder för att kontrollera din data.
 • Utvärdera kontinuerligt hur din data växer och utvecklas.
 • Vidta åtgärder för att göra det bättre.
 • Utgå från företagets vision och strategi.

Fördelar med Master Data Governance:

 • Det är ditt filter: den säkerställer att inga dubbletter eller överflödig data skapas .
 • Det är din översättare: vissa företag är som FN och består av många enheter som talar olika språk, MDG hjälper till att översätta så att alla förstår varandra.
 • Det är din guide: den guidar dig igenom master data processen och ser till att det slutförs korrekt.
 • Det är din inspektör: det är väldigt viktigt att spåra och granska din master data. Vilken data? När? Av vem? Nuvarande status? MDG säkerställer att man kan se ändringar och historik. 

För att sammanfatta det är Master data väldigt viktigt för företagets affärsprocess. MDG (Master Data Governance) ser till att din master data är optimerad, att den styrs rätt och hjälper dig ha koll på din data.

Förkortning nr 3: EAM

Enterprise Asset Management

EAM är en filosofi, ett sätt att arbeta med företagets tillgångar. För att förenkla det är det en blandning av programvara och tjänster som används för att kontrollera och underhålla utrustningar och fysiska tillgångar. I teorin kan man arbeta med EAM utan ett system men i praktiken skulle det aldrig gå. EAM-system kan berätta vilka tillgångar som finns, vad de behöver, vem som ska arbeta med dem och när.

Det automatiserar arbetsflöden för kapitalförvaltning, vilket gör dem enkla att komma åt och granska. Man kan också se reparationshistorik, energiförbrukning, inköpsorder, granskningsspår och tillgångslivscykelkostnader från en central plats.

Syftet med EAM:
Att säkerställa företagets utrustning och att de är så produktiva som möjligt

Att driftkostnaderna minskar

Att kvaliteten på tillgångarna optimeras 

EAMs programvara hjälper företag att få överblick över sina fysiska tillgångar och deras infrastruktur. Från uppdrag till upphandling och design till hur något fungerar, underhålls, kastas eller ersätts.

EAM_SQL_Systems


Om man är orolig för företagets ROI och man vill att ens tillgångar ska spåras, utvärderas, hanteras och optimeras kan det hjälpa att arbeta med ett EAM-system.

Alla typer av företag kan ha nytta av att använda EAM bland annat dessa industrier:

 • Matproduktion
 • Konstruktion
 • Teknologi
 • Läkemedel
 • Olja & Energi

… För att bara nämna några

För att sammanfatta det så använder ett EAM-system AI (artificiell intelligens) för att analysera och informera företag om deras tillgångars tillstånd.  
Förhoppningsvis har ni fått mer förståelse för dessa tre förkortningar. Kanske har ni även insett att ni måste se över er data och att EAM eller MDG är något som ditt företag behöver?

Har du fler förkortningar som du är osäker över? Maila mig mirjam@sqlsystems.se så ser jag till att förklara det för dig! Flera förklaringar av förkortningar kommer snart! Följ oss på LinkedIn för att hålla dig uppdaterad!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV