Ett år med Andreas på SQL-Systems

Andreas Pehrsson SQL-Systems

Nu har du varit hos oss på SQL Systems i 1 år, hur har det varit?

Det har varit ett lärorikt första år där jag fått lära mig grunden i det som vi gör och fått ett ansvar som har vuxit i takt med att jag lärt mig mer. 

Mycket information i början men när man väl låter det sjunka in så känns det gött, som det ska. Ett bra första år som har lagt en grund att jobba vidare på helt enkelt.

Jag har lärt mig att en grupp fungerar bäst när man samarbetar och hjälper varandra vilket är precis det vi har här; en hjälpsam grupp där man inte är rädd för att fråga och inte är rädd för att svara. 

SQL Systems som arbetsplats är väldigt trivsamt med härlig stämning där varje individ respekteras och värderas. Det är inte heller som en “vanlig” arbetsplats, när man går in på SQL Systems kontor är det mer som att gå in i någons hem. Allas födelsedagar uppmärksammas och olika högtider firas, både stora och små. Hamburgarens dag är t.ex. en av de större högtiderna som firas.

SQL Systems är din första arbetsplats efter dina studier, känner du att dina arbetsuppgifter motsvarar dina förväntningar?

Inte på detaljnivå, men samtidigt så är mina utbildningar jag har läst ganska breda och täcker stora områden. Jag kände knappt till Master data innan jag började på SQL Systems men nu har jag förstått hur stort område det är och hur viktig del utav organisationer den utgör. Jag visste dock att jag skulle jobba inom företag och organisationer på något sätt inom värdekedjan, och det är precis det jag gör, där Master data är en viktig och stor del. 

Det jag läst innefattar verksamheter och styrning inom bland annat logistik, inköp och produktionsplanering vilket kan kopplas ihop med  det flödet av material vi jobbar med som berör flera delar av organisationen som supply chain, export och produktion på olika plantor. Man förstår hur invecklade stora företag är och hur olika delar berör varandra. Eftersom jag läste Industriell ekonomi som är en blandning av maskinteknik och ekonomi så känner jag också igen vissa delar från bland annat mekaniken när vi jobbar med att klassa upp och hantera maskinkomponenter hos kunden.

Du arbetar i ett team, vad är nyckeln till ett bra samarbete?

Mitt och mitt teams arbete präglas varje dag av ett nära samarbete i stor utsträckning. Detta eftersom att vi jobbar i en grupp om 8 personer hos kund där vi hanterar deras material master data. Vi är ett sammansvetsat team som arbetar med att lösa uppgifter och hantera det dagliga flödet tillsammans, där alla har sina specifika kunskaper och ansvarsområden. Detta gör att hela gruppen, alla kuggar, behövs för att arbetet ska fungera och hjulet ska snurra. Alla inser också sitt värde i gruppen och att allas insats räknas, vilket är vikten för att samarbetet och gruppen ska fungera. Vi har även ett nära samarbete med kundens interna resurser från vilka vi även kan hämta kunskap och expertis från. Vi har också lärt oss samarbeta inom kundens globala organisation, eftersom vi hanterar kundens globala master data med aktörer från olika delar av världen. Även om det är data vi hanterar så är det i slutändan människor med olika krav och arbetsprocesser som vi lär oss att arbeta och samarbeta med. 

Så nycklarna till ett bra samarbete tycker jag är kommunikation, respekt, att veta när man ska ta ett kliv fram respektive bak och att allas styrkor utnyttjas.

Om du kunde gå tillbaka till din första arbetsdag, vilket råd skulle du ge dig själv?

Om jag skulle börja om imorgon på samma jobb skulle jag ge mig själv 3 tips.

  1. Stressa inte med att få in så mycket information som möjligt utan låt saker ta tid. Man kommer ändå lära sig sakerna efter hand så det är ingen mening att försöka stressa och lära sig allt direkt. Acceptera att man är ny. 
  2. Ta lite mer pauser för att låta saker smälta in. Som nyexaminerad vill man gärna kasta sig in direkt och visa vad man går för. Låt saker sjunka in istället och ta pauser, märkte själv att jag blev väldigt trött i huvudet för att jag försökte få in så mycket som möjligt. 
  3. Sista och viktigaste tipset: gå och ät pizzabuffé på den närliggande pizzerian så snabbt som möjligt, gärna första dagen. Försök tajma påfyllning med när de bär ut ny kebabpizza.

Har du något minne kring ett samarbete du vill dela med dig?

Det minnet som sticker ut mest gällande samarbete är när hela företaget var iväg på kickoff i de skånska skogarna. Där var det gruppövningar med fokus på samarbete där vi delades in i lag och skulle ta oss igenom hinder tillsammans. Det gick inte att göra utan att samarbeta vilket gjorde att alla i laget behövdes och behövde jobba tillsammans. Det som också gör att det här sticker ut som minne är att det var fri lek med  yxkastning och bågskytte efter. Det var väldigt kul och man fick känna sig lite extra manlig när man drog iväg yxan rätt ut i skogen, inte ens nära måltavlan. Det hela toppades med en kanonmiddag på kvällen. 

I vilka situationer tycker du att ditt jobb är roligast?

Det roligaste med mitt jobb tycker jag är när det är lagom stressnivå och man behöver sätta sig in i saker när till exempel problem ska lösas. När man måste gräva lite och reda ut saker och polletter trillar ner efter hand. Låt säga att man ska leta fram data som behövs för ett visst material, och jag vet hur jag ska lösa det eftersom att man har gjort det tidigare och har vet hur man ska göra, sen sätter man igång och gör det. Det blir väldigt mycket sånt i jobbet eftersom man stöter på problem som man löser, och därmed samlar på sig nya kunskaper som man använder nästa gång ett liknande problem dyker upp. Det är också kul att vi i gruppen har våra egna ansvarsområden. Det gör att man känner att man bidrar och att man bildar sig en kompetens inom sitt specifika område och sen använder det för att hjälpa gruppen. Det är också kul när vi tillsammans i gruppen sätter oss ner och kör workshops och spånar fram ideer.

Nämn en sak du absolut inte kan leva utan?

Kaffe.

Fem snabba frågor

Är du en morgon- eller nattmänniska?

Om du hade tillgång till en tidsmaskin, vart och när skulle du åka?

Vilket är ditt absoluta drömyrke?

När jag dansar ser jag ut som...?

Vart skulle du gå om du var osynlig?

Vill du komma i kontakt med Andreas? Kontakta honom på Linkedin! Är du nyfiken på vad vi kan erbjuda dig? Maila oss på nyfiken@sqlsystems.se.

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV