Manage your data or die!

Manage-your-data-or-die-1536x864

Känner du att du har kontroll över din data? Eller kontrollerar den dig och ditt arbete?

Dina affärsbeslut grundar sig på den data du har men hur strukturerad och kvalitetssäkrad är din data? Företag strävar alltid efter att ta smarta beslut, som både är taktiska, strategiska och som i slutändan resulterar i vinst för företaget. Men hur gör man när man inte har kontroll över sin data?
Vi går igenom begreppet datakontroll och delar upp det i tre olika områden; Tillgång, Noggrannhet och Anpassningsbarhet.

Tillgänglig data

I dagens samhälle är information samma sak som makt. Därför är det viktigt att du har lättillgänglig data, så att du alltid får den information du behöver. Det betyder inte att du behöver tillgång till all data som ditt företag har men att du har tillgång till den information som just du och din avdelning behöver. Oddsen är nämligen höga att det finns ett berg av data som inte påverkar dina affärsbeslut. Innan du bestämmer dig för vilken data som ska vara tillgänglig för dig måste du ställa dig själv ett par frågor: 

  • Är den informationen du behöver tillgänglig i ditt nätverk? 
  • Har du rätt behörigheter för att ha åtkomst till den data du behöver? 

Svaren hjälper dig att komma över det första hindret mellan dig och datakontroll.

Noggrann data

Som vi i tidigare inlägg har pratat om så är datakvalitet extremt viktigt och det är även det vi arbetar med när vi hjälper kunder. Du kan inte ha datakontroll utan kvalitetssäkrad data. 

Låt oss säga att jag kör bil, då är det jag som har kontroll över bilen. Min hastighetsmätare visar att jag kör 50 km/h, men i själva verket kör jag 80 km/h. Är det verkligen jag som har kontroll över bilen då? 

Datakvalitet kommer alltid vara en grundläggande nödvändighet när man hanterar data. Även ”bra” data, hämtade från två system i två olika format, kan snabbt förvandlas till “dålig” data. Noggrannhet, det vill säga datakvalitet, är nyckeln till datakontroll!

Anpassningsbara system

För att kunna använda data måste ditt företag ha anpassade verktyg för att så smidigt som möjligt få datakontroll. Verktygen ska vara anpassade till användarna och inte bara till de som redan är i “datavärlden”. Verktygen ska också vara anpassade så att du får tillgång till just den data du behöver. Det vill säga att systemet ska ta hänsyn till de olika användarna och deras olika behov för att det ska vara enkelt att använda. Systemet ska hjälpa dig att förstå din data.

Vi fortsätter liknelsen med bilen och antar att vi kör en Volvo. Då är Volvon i det här fallet verktyget som du har att använda. Sen väljer du själv vad du vill packa med dig på semester och hur du ska packa det. 

Datakontroll

Se till att strukturera och kvalitetssäkra din data för att komma igång med att få kontroll över den. Ta ansvar för din data även om det innebär att du lägger tid och resurser på det. Som vi skriver så handlar datakontroll om tillgänglighet, noggrannhet och ett anpassat system. Att ha kontroll över sin data ger företaget obegränsade möjligheter. “With great power comes great responsibility”

Behöver ditt företag hjälp med att få kontroll över er data? Kontakta oss idag genom att maila Nyfiken@sqlsystems.se , vi hjälper er gärna med att strukturera, kvalitetssäkra och ta kontroll över data!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV