5 myter om Master data management!

FIVE_PILLARS_MASTERDATA_SQL_SYSTEMS

I dagens inlägg har vi tänkt slå hål på myterna och missuppfattningar om Master data management. Vi på SQL Systems arbetar med Masterdatahantering och stöter ibland på missuppfattningar och potentiella fallgropar. De flesta beslutfattare är inte helt medvetna om vad Master data management är. Därför har vi tänkt reda ut det i det här inlägget!

Myt 1: Master data management är IT avdelningens ansvar.

technical-support_Sql_systems

Master Data Management är till grund och botten ett affärsproblem och bör implementeras med ett tydligt affärsmål i åtanke. Att hantera sin masterdata handlar främst om att hantera all information kring affärerna och processerna på ett gemensamt sätt. 

De flesta verksamheter märker att dålig masterdata kan försämra affärsprocesser, i form av försenade försändelser, merkostnader och frekventa kundklagomål. Därför är det verksamhetens affärsansvariga som måste driva detta, då syftet är att effektivisera och förbättra verksamheten. Med det sagt innebär det inte att IT avdelningen inte har en avgörande roll, men deras roll är i form av att vara teknisk support.

Myt 2: Master data management är bara för större företag

Oavsett storleken på ett företaget (1 eller 1000 anställda) är det viktigt att master data hanteras rätt. Små och medelstora företags utmaningar med masterdata som kan även orsaka dålig datakvalité. Eftersom master data management  blir viktigare för att kunna digitalisera sin verksamhet och kunna utvecklas i en mer digital värld, spelar bolagsstorlek mindre roll.

Small_big_company

Myt 3: Master data leverantören spelar ingen roll

Om man har tänkt sig arbeta med extern hjälp för att få ordning på sin master data är valet av leverantör väldigt viktigt och kan avgöra om företaget får en bra partner. Master data management är komplext och alla företag skiljer sig åt. När man bedömer leverantörernas nuvarande landskap kan man välja att kategorisera dem utifrån olika kriterier som domän fokus, branschfokus och ägandekostnad. Där finns en hög grad av variation mellan Master data management applikationer i kapacitet, bransch djup, användning fokus, distributionsalternativ och kostnad. Det är värt för företag att titta närmare på leverantörer baserat på de kriterier som är mest relevanta för deras specifika affärsbehov.

Myt 4: Enhetliga affärssystem kan ersätta Master data management

När ett företag ska hantera transaktioner är ett affärssystem bra. Men ett affärssystem kan sällan användas för att få till en enhetlig datamodell och det är oftast centrerade kring en leverantör.

Myt 5: Man är färdig när man har implementerat Master Data management

Projects_SQL

Man ska inte betrakta Master data management som ett projekt som görs och kan ligga och damma efter att det har implementerats.  Väldigt ofta kan nya affärsbehov uppstå, affärsprocesser utvecklas och nya system introduceras som behöver integreras. Med detta innebär det att den initiala konfigurationen och omfattningen kan ändras oavsett det ursprungliga syftet med implementeringen. 

För att kunna hantera detta effektivt måste man som verksamhet tänka på Master data management som ett pågående projekt. Det måste ske över en längre period för att förändra hur verksamheten hanterar sina masterdata

Har du fler frågor och funderingar kring Master data management, tveka inte på att höra av er till nyfiken@sqlsystems.se idag!
Läs vårt tidigare inlägg om vad data innebär för oss!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV