Digital Twin – Arnold eller Danny?

Digital_twin_sql_systems_1

Många som pratar om Digital Twins brukar oftast göra det i sammanhangen Industri 4.0, Predictive Maintenace eller IoT-sensorer som samlar in mängder med data där sedan AI och Machine Learning ska utföra sin magi. Helt enkelt stora och häftiga innovationer som ska ta produktion, tillverkning och service/underhåll in i framtiden.

arnold-schwarzenegger-Digital-Twin
Människa och maskin som ett, är detta framtiden?

När vi på SQL ska definiera en Digital Twin så gör vi det som en;
Standardiserad funktionell struktur med tillhörande beteckningssystem som innehåller installerade artiklar, reservdelar, individer samt dokument upplagt i ett anläggningsregister som kontinuerligt uppdateras i ett underhållssystem.

Men om man ska kunna ge riktig feedback tillbaka till design och konstruktion hur en produkt eller maskin faktiskt opererat efter drifttagning eller om man ska kunna agera på den data som en IoT-sensor förmedlar, ja då måste den underliggande informationen om din maskin eller anläggning vara uppdaterad och strukturerad på ett sätt som gör att man har en pålitlig digital representation av sin fysiska tillgång. Man behöver sin Danny.

Många har idag informationen sprid mellan olika 3 bokstavs-system som ERP, PLM eller EAM (underhåll) – Dålig synk mellan avdelningar och systemen gör det i sin tur omöjligt att få en enhetlig och överskådligt bild över en maskins nuvarande status.

Lägg där till att mycket av den viktigaste informationen endast finns att hitta på en mängd olika ritningar som kanske bara finns i pappersform i en pärm någonstans. Alternativt har man ”digitaliserat” dessa och dom finns inscannade som PDF:er men där innehållet inte blir sökbart.

Att försöka få till en satsning på Industri 4.0 med dessa förutsättningar är sannerligen ingen enkel sak men samtidigt är det verkligheten för de flesta. Tid, pengar och resurser satsas på Arnold men man glömmer att ge Danny den kärlek som krävs för att filmen ska få ett lyckligt slut.

Arnold_Danny_Digital_twins

Hur ser det ut för er? Är Danny lika viktigt som Arnold? Kan man lyckas med sina satsningar på Industri 4.0 trots bristfällig informationshantering över sina anläggningar?

På SQL Systems har vi sedan starten 1985 jobbat med strukturen och informationen som bygger upp en Digital Twin och vi tänkte genom en rad blogginlägg bryta ner och dela med oss av vår erfarenhet och syn på vad som krävs för en lyckad implementering och långsiktig hantering.

Vill du veta mer om Digital twins? Maila oss på nyfiken@sqlsystems.se eller följ oss på LinkedIn!

Sociala Medier

Våra inlägg

Vad är data governance

Vad är data governance?

Vad innebär Data Governance och varför ska du använda det i ditt företag? Läs det här inlägget för att få mer förståelse!

Prenumerera hos oss

Få ett månatligt brev kring branschnyheter och våra tankar

EN SV